przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Przecier z pieczonych jabłek

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- jabłka

Opis przygotowania:
Pieczenie jabłek, jako sposób rozmiękczania owoców, jest mało praco- i czasochłonne, a przecier z pieczonych jabłek jest bardzo smaczny, ma ładną jasną barwę i gęstą konsystencje.
Do pieczenia przeznacza się jabłka odmian, które szybko miękną.
Umyte jabłka, z usuniętymi resztkami kwiatowymi i ogonkami, ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem lub w prodziżu i piec do chwili aż zmiękną. Po upieczeniu jeszcze gorące przetrzeć i przecier rozłożyć do słoików. Przy nakładaniu potrząsać słoikiem lub upychać przecier łyżką drewnianą, aby w słoikach nie pozostało powietrze. Po zakręceniu słoików poddać je 15 minutowej pasteryzacji.
Gorsze jabłka np. bardziej dojrzałe spady, po wykrojeniu części robaczywych można rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody, rozgotowane przetrzeć i ten nieco rzadszy przecier rozlać do słoików, pasteryzować.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5038 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin