przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pikantny mus z pomidorów

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 pomidory
- 4 cebule
- 1 ząbek czosnku
- cienko obrana skórka z cytryny
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru z pomidorów
- 2 łyżki wina czerwonego
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 1 łyżka suszonego oregano
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- odrobina soli ziołowej

Opis przygotowania:
Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki, wyciąć nasady ogonków i pokroić w grubą kostkę.
Obrać cebulę i czosnek. Cebule pokroić w grubą kostkę, czosnek na plasterki. Oba składniki podsmażyć do zeszklenia na gorącym oleju, dodając skórkę z cytryny.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dusić pod przykryciem ok 10 minut.
Sos:
Zmieszać wino, przecier i śmietanę. Doprawić oregano, pieprzem cayenne, mieloną papryką i solą ziołową.
Jest on nieodłącznym dodatkiem do wielu dań i potraw włoskich, jak gnocchi, lub cannelloni.
Również podany z makaronem smakuje dobrze.
Opis / Uwagi:
( Amber - "Potrawy z pomidorów")
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4358 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin