Pikantny mus z pomidorów |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 pomidory
- 4 cebule
- 1 ząbek czosnku
- cienko obrana skórka z cytryny
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru z pomidorów
- 2 łyżki wina czerwonego
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 1 łyżka suszonego oregano
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- odrobina soli ziołowej
|
Opis przygotowania: Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki, wyciąć nasady ogonków i pokroić w grubą kostkę.
Obrać cebulę i czosnek. Cebule pokroić w grubą kostkę, czosnek na plasterki. Oba składniki podsmażyć do zeszklenia na gorącym oleju, dodając skórkę z cytryny.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dusić pod przykryciem ok 10 minut.
Sos:
Zmieszać wino, przecier i śmietanę. Doprawić oregano, pieprzem cayenne, mieloną papryką i solą ziołową.
Jest on nieodłącznym dodatkiem do wielu dań i potraw włoskich, jak gnocchi, lub cannelloni.
Również podany z makaronem smakuje dobrze. |
|
Opis / Uwagi: ( Amber - "Potrawy z pomidorów") |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4359 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |