|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dodatek do ciast - jabłka, rajskie jabłuszka i gruszki |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Jabłka, rajskie jabłuszka i gruszki;
- 1 kg obranych jabłek lub gruszek
- 1 kg cukru ( 4 szklanki)
- 5 g kwasku cytrynowego(1 łyżeczka do kawy)
|
Opis przygotowania: Jabłka bądź gruszki, jeszcze niezupełnie dojrzałe, umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 8 lub więcej równych części, włożyć do zakwaszonej octem lub kwaskiem wody.
Do 1/2 l wody dodać 35 dag cukru (1 i 1/3 szkl) i zagotować. Kiedy cukier zostanie rozpuszczony, dodać jabłka lub gruszki i pod przykryciem gotować owoce na wolnym ogniu przez około 10 minut, po czym odstawić do następnego dnia.
W drugim dniu owoce ostrożnie odcedzić, do syropu dodać następne 30 dag cukru (czubata szklanka), syrop podgrzewać do rozpuszczenia cukru, po czym włożyć odcedzone jabłka lub gruszki i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odstawić do następnego dnia.
Trzeciego dnia postępować podobnie, po wyjęciu owoców dodać ostatnią część cukru (1i 1/3 szk), syrop podgrzewać do rozpuszczenia cukru, włożyć odcedzone owoce i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 30 minut.
pod koniec gotowania dodać kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki.
Tak przygotowane owoce nałożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 7123 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|