|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dodatek do ciast - dynia |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - dynia
|
Opis przygotowania: Na przecier dyniowy przeznaczony do ciasta najodpowiedniejsze są dynie melonowe o intensywnym żółtym kolorze miąższu, zebrane w październiku i listopadzie.
Przecier poz tym, że nadaje ciastu żółty kolor, utrzymuje wilgotność w cieście.
Przygotowanie przecieru dyniowego jest proste, a trwałość jego zależy głównie od właściwej pasteryzacji.
Przygotowanie:
dynię umyć, rozkroić na kilka części, oddzielić miazgę nasienną z pestkami. Uzyskane twarde kawałki miąższu obrać ze skóry i pokroić na niewielką kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 20 - 30 minut. Uzyskaną pulpę przetrzeć przez sito, dodać nieco kwasku cytrynowego i ponownie zagotować (na 2 litry przecieru potrzeba 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego lub niezbyt pełną łyżkę stołową octu)
Po lekkim przestudzeniu przecier nakładać do słoików, najlepiej małych, do jednorazowego użycia.
Po zakręceniu słoiki wstawić do naczynia z wodą, kładąc na spód podkładkę drucianą lub ściereczkę i pasteryzować od zagotowania przez 25 minut.
Po zakończeniu pasteryzacji wyjąć słoiczki na ściereczkę, przykryć suchym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przecier dyniowy przygotowany w taki sposób można przechowywać przez rok, a nawet dłużej. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6362 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|