przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos korniszonowy

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 15 dag cebuli
- 10 korniszonów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 1,5 szklanki wytrawnego białego wina domowego
- 1 szklanka intensywnego rosołu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, wsypać do rondelka, dodać połowę masła, (a jeszcze lepiej, gdy tą połowę masła zastąpimy oliwą). Mieszamy, oprószamy solą, dusimy na małym ogniu mieszając. Cebula powinna zmięknąć, i stać się "przezroczysta". Nie należy jej rumienić.
Do uduszonej cebuli dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, a następnie rozprowadzamy rosołem, dolewając go powoli w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką, i podgrzewamy.
W kolejnym kroku dodajemy także stopniowo wino. Doprowadzamy sos do zawrzenia.
Siekamy drobniutko korniszony i natkę i dodajemy do sosu, mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem (ewentualnie możemy dodać odrobinę cukru do smaku).
Opis / Uwagi:
Sos korniszonowy podajemy do kotletów ziemniaczanych, mięs opiekanych na grillu, do pieczeni, zwłaszcza wieprzowej. Gorący sos podajemy w sosjerce.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6600 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin