|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sos korniszonowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 15 dag cebuli
- 10 korniszonów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 1,5 szklanki wytrawnego białego wina domowego
- 1 szklanka intensywnego rosołu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Cebulę obrać, opłukać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, wsypać do rondelka, dodać połowę masła, (a jeszcze lepiej, gdy tą połowę masła zastąpimy oliwą). Mieszamy, oprószamy solą, dusimy na małym ogniu mieszając. Cebula powinna zmięknąć, i stać się "przezroczysta". Nie należy jej rumienić.
Do uduszonej cebuli dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, a następnie rozprowadzamy rosołem, dolewając go powoli w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką, i podgrzewamy.
W kolejnym kroku dodajemy także stopniowo wino. Doprowadzamy sos do zawrzenia.
Siekamy drobniutko korniszony i natkę i dodajemy do sosu, mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem (ewentualnie możemy dodać odrobinę cukru do smaku). |
|
Opis / Uwagi: Sos korniszonowy podajemy do kotletów ziemniaczanych, mięs opiekanych na grillu, do pieczeni, zwłaszcza wieprzowej.
Gorący sos podajemy w sosjerce. |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6535 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|