|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sos korniszonowy |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 2Ocena: 5.00
- 15 dag cebuli
 - 10 korniszonów
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki maki
 - 1,5 szklanki wytrawnego białego wina domowego
 - 1 szklanka intensywnego rosołu
 - 1 łyżka musztardy
 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
 - sól
 - pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Cebulę obrać, opłukać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, wsypać do rondelka, dodać połowę masła, (a jeszcze lepiej, gdy tą połowę masła zastąpimy oliwą). Mieszamy,  oprószamy solą, dusimy na małym ogniu mieszając. Cebula powinna zmięknąć, i stać się "przezroczysta". Nie należy jej rumienić.
 Do uduszonej cebuli dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, a następnie rozprowadzamy rosołem, dolewając go powoli w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką, i podgrzewamy.
 W kolejnym kroku dodajemy także stopniowo wino. Doprowadzamy sos do zawrzenia.
 Siekamy drobniutko korniszony  i natkę i dodajemy do sosu, mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem (ewentualnie możemy dodać odrobinę cukru do smaku).
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Sos korniszonowy podajemy do kotletów ziemniaczanych, mięs opiekanych na grillu, do pieczeni, zwłaszcza wieprzowej.
Gorący sos podajemy w sosjerce.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 7229 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |