przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos curry

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 szklanka rosołu z drobiu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka curry
- sok z cytryny
- 1 szklanka śmietanki
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać. Masło stopić w rondelku, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez kilka minut, ale nie rumienić.
Do podgrzanej zaprawki dolewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, i podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzić do zawrzenia.
Zagęszczony sos w2ymieszac ze słodką śmietanką, podgrzać raz jeszcze do zawrzenia, odstawić, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.
Sos podajemy z jajkami gotowanymi w koszulkach, rybami gotowanymi i gotowanym drobiem.
Opis / Uwagi:
Sos ten, możemy również podawać do mięs gotowanych w rosole (drobiowe i wołowe).
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5069 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin