|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sos curry |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 szklanka rosołu z drobiu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka curry
- sok z cytryny
- 1 szklanka śmietanki
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Mąkę przesiać. Masło stopić w rondelku, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez kilka minut, ale nie rumienić.
Do podgrzanej zaprawki dolewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, i podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzić do zawrzenia.
Zagęszczony sos w2ymieszac ze słodką śmietanką, podgrzać raz jeszcze do zawrzenia, odstawić, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.
Sos podajemy z jajkami gotowanymi w koszulkach, rybami gotowanymi i gotowanym drobiem. |
|
Opis / Uwagi: Sos ten, możemy również podawać do mięs gotowanych w rosole (drobiowe i wołowe). |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5068 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|