|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sos curry |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
-  1 szklanka rosołu z drobiu
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki mąki
 - 1 łyżeczka curry
 - sok z cytryny
 - 1 szklanka śmietanki
 - sól
 - pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Mąkę przesiać. Masło stopić w rondelku, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez kilka minut, ale nie rumienić.
 Do podgrzanej zaprawki dolewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, i podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzić do zawrzenia.
 Zagęszczony sos w2ymieszac ze słodką śmietanką, podgrzać raz jeszcze do zawrzenia, odstawić, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.
 Sos podajemy z jajkami gotowanymi  w koszulkach, rybami gotowanymi i gotowanym drobiem.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Sos ten, możemy również podawać do mięs gotowanych w rosole (drobiowe i wołowe).
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5812 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |