|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Śliwkowe z polewą śmietankową - ciasto |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg śliwek
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 8 łyżek zimnej wody
- sól
- 2 łyżeczki octu
Polewa:
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- mielony cynamon
|
Opis przygotowania: Mąkę wymieszać z cukrem, solą i kawałkami masła, dodać wodę i ocet. Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 30 minut.
Śliwki umyć, przepołowić,wyjąć pestki, połówki śliwek przekroić jeszcze raz na pół (w ósemki).
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć do formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm. Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do dołu, tworząc kształt rozetki.
Piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 225 stopni C.
Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu.
Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4611 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|