przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Śliwkowe z polewą śmietankową - ciasto

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 8 łyżek zimnej wody
- sól
- 2 łyżeczki octu

Polewa:
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- mielony cynamon

Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i kawałkami masła, dodać wodę i ocet. Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 30 minut.
Śliwki umyć, przepołowić,wyjąć pestki, połówki śliwek przekroić jeszcze raz na pół (w ósemki).
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć do formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm. Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do dołu, tworząc kształt rozetki.
Piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 225 stopni C.
Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu.
Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4610 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin