|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ukrainka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 3.00 Składniki: Ciasto:
potrzebny będzie garnek (z podwójnym dnem) - na mleko lub będziemy musieli gotować na parze
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki miodu
Masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 całe jajka
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 kostki masła roślinnego
|
Opis przygotowania: Ciasto:
potrzebny będzie garnek do gotowania mleka (z podwójnym dnem) lub będzie trzeba gotować nad parą
Wszystkie składniki gotować w garnku do gotowania mleka lub na parze około 15 minut. Po 15 minutach dodać 2 szklanki mąki,
rozmieszać i wyłożyć na stolnicę.
Zagnieść ciasto i podzielić na 5 części Każdą część piec ok. 5 minut, a z pozostałych skrawków upiec mały placek, który później trzeba zetrzeć na tarce na wierzch ciasta.
mleko zagotować z cukrem,
składniki (jaja, cukry waniliowe, mąkę pszenną i ziemniaczaną) dobrze wymieszać, można dodać trochę mleka aby było rzadsze,
Wlać do zagotowanego mleka z cukrem i zagotować tak jak budyń.
Tak ugotowany budyń studzimy, i łączymy za pomocą miksera na masę .
Placki przekładamy masą. Masę nakładamy również na wierzch ciasta. Posypujemy startym na tarce szóstym (małym) plackiem ze skrawków.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Pycha!!!!!! |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6919 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|