przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ukrainka

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 3.00
Składniki:
Ciasto:
potrzebny będzie garnek (z podwójnym dnem) - na mleko lub będziemy musieli gotować na parze
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki miodu

Masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 całe jajka
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 kostki masła roślinnego

Opis przygotowania:
Ciasto:
potrzebny będzie garnek do gotowania mleka (z podwójnym dnem) lub będzie trzeba gotować nad parą
Wszystkie składniki gotować w garnku do gotowania mleka lub na parze około 15 minut. Po 15 minutach dodać 2 szklanki mąki,
rozmieszać i wyłożyć na stolnicę.
Zagnieść ciasto i podzielić na 5 części Każdą część piec ok. 5 minut, a z pozostałych skrawków upiec mały placek, który później trzeba zetrzeć na tarce na wierzch ciasta.
mleko zagotować z cukrem,
składniki (jaja, cukry waniliowe, mąkę pszenną i ziemniaczaną) dobrze wymieszać, można dodać trochę mleka aby było rzadsze,
Wlać do zagotowanego mleka z cukrem i zagotować tak jak budyń.
Tak ugotowany budyń studzimy, i łączymy za pomocą miksera na masę .
Placki przekładamy masą. Masę nakładamy również na wierzch ciasta. Posypujemy startym na tarce szóstym (małym) plackiem ze skrawków.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Pycha!!!!!!
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6920 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin