przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Nalewka lecznicza z czarnego bzu

Poziom: łatwy
Głosów: 7
Ocena: 3.43
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
- 10 cm kawałek cynamonu
- 3 goździki
- 1/4 laski wanilii
- 2 l wody mineralnej
- 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego
- 1 l wódki 80% zrobionej wg receptury z moich przepisów

Opis przygotowania:
Do garnka włożyć owoce bzu przebrane, umyte i osuszone, dodać cukier, sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię. Zalać wodą, dodać wino. Wszystko dobrze wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Przefiltrować przez woreczek płócienny lub kawałek płótna. Dodać 1 litr wódki ze spirytusu.
Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować.
Na dwa miesiące postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.
Opis / Uwagi:
Nalewka ta ma właściwości odtruwające organizm, ułatwia też trawienie. dawkowanie: Pić 2 razy dziennie 1 łyżkę stołową miedzy posiłkami
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7317 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin