| Nalewka lecznicza z czarnego bzu | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 7Ocena: 3.43
- 1,5 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
 - 1 kg cukru
 - sok z 1 cytryny
 - 10 cm kawałek cynamonu
 - 3 goździki
 - 1/4 laski wanilii
 - 2 l wody mineralnej
 - 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego
 - 1 l wódki 80% zrobionej  wg receptury z moich przepisów
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Do garnka włożyć owoce bzu przebrane, umyte i osuszone, dodać cukier, sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię. Zalać wodą, dodać wino. Wszystko dobrze wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
 Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Przefiltrować przez woreczek płócienny lub kawałek płótna. Dodać 1 litr wódki ze spirytusu.
 Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować.
 Na dwa miesiące postawić w ciemnym i chłodnym  miejscu.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Nalewka ta ma właściwości odtruwające organizm,  ułatwia też trawienie.
dawkowanie:  Pić 2 razy dziennie 1 łyżkę stołową miedzy posiłkami
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 8087 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |