|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Konfitury z rajskich jabłuszek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - 1 kg czerwonych, prawie dojrzałych jabłuszek
- 1,2 kg cukru
|
Opis przygotowania: Jabłuszka umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach głęboko drewnianą wykałaczką, włożyć do płaskiego garnka, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 min), uważając, aby nie popękały, następnie odcedzić (wodę zostawić) i osaczyć. Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w której gotowały się jabłuszka, przygotować syrop.
Jabłuszka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłuszka i smażyć na małym ogniu dotąd, aż staną się przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych stoików, zamknąć je, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem lub pasteryzować 5-10 min w temperaturze 70 stopni C |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5584 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|