przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Konfitury z rajskich jabłuszek


Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 4.00
Składniki:
- 1 kg czerwonych, prawie dojrzałych jabłuszek
- 1,2 kg cukru

Opis przygotowania:
Jabłuszka umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach głęboko drewnianą wykałaczką, włożyć do płaskiego garnka, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 min), uważając, aby nie popękały, następnie odcedzić (wodę zostawić) i osaczyć. Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w której gotowały się jabłuszka, przygotować syrop.
Jabłuszka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłuszka i smażyć na małym ogniu dotąd, aż staną się przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych stoików, zamknąć je, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem lub pasteryzować 5-10 min w temperaturze 70 stopni C
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5583 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin