Orzechowe makaroniki bez pieczenia |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 10 dag orzeszków ziemnych(fistaszków ) niesolonych
- 4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 8 łyżek mleka
- 3/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 fiolka esencji pomarańczowej
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- lub opakowanie polewy czekoladowej
|
Opis przygotowania: Orzeszki drobno siekamy.
Do rondelka wsypujemy cukier i cynamon, a następnie dodajemy miód, mleko, margarynę i esencję pomarańczową.
Zawartość rondelka doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy płatki owsiane i orzeszki i dokładnie mieszamy.
Masę studzimy. i po ostudzeniu formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Odstawiamy je na 1 godzinę, aby obeschły.
Polewę lub czekolad rozpuszczamy na parze.
Osuszone kulki maczamy w polewie i odstawiamy na kratkę do zastygnięcia. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4360 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |