| Orzechowe makaroniki bez pieczenia | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: b. łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 10 dag orzeszków ziemnych(fistaszków ) niesolonych
 - 4 szklanki płatków owsianych
 - 1 szklanka cukru
 - 1/2 szklanki miodu
 - 8 łyżek mleka
 - 3/4 kostki margaryny
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 fiolka esencji pomarańczowej
 - 1 tabliczka czekolady deserowej
 - lub opakowanie polewy czekoladowej
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Orzeszki drobno siekamy.
 Do rondelka wsypujemy cukier i cynamon, a następnie dodajemy miód, mleko, margarynę i esencję pomarańczową.
 Zawartość rondelka doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
 Następnie dodajemy  płatki owsiane i orzeszki i dokładnie mieszamy.
 Masę studzimy. i po ostudzeniu formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Odstawiamy je na 1 godzinę, aby obeschły.
 Polewę lub czekolad rozpuszczamy na parze.
 Osuszone kulki maczamy w polewie i odstawiamy na kratkę  do zastygnięcia.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 5080 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |