przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Orzechowe makaroniki bez pieczenia

Poziom: b. łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 10 dag orzeszków ziemnych(fistaszków ) niesolonych
- 4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 8 łyżek mleka
- 3/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 fiolka esencji pomarańczowej
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- lub opakowanie polewy czekoladowej

Opis przygotowania:
Orzeszki drobno siekamy.
Do rondelka wsypujemy cukier i cynamon, a następnie dodajemy miód, mleko, margarynę i esencję pomarańczową.
Zawartość rondelka doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy płatki owsiane i orzeszki i dokładnie mieszamy.
Masę studzimy. i po ostudzeniu formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Odstawiamy je na 1 godzinę, aby obeschły.
Polewę lub czekolad rozpuszczamy na parze.
Osuszone kulki maczamy w polewie i odstawiamy na kratkę do zastygnięcia.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4415 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin