Tiramisu deser z Villa Magnat |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 5 żółtek
- serek mascarpone
- ok 150 - 200 ml - dwie duże kawy espresso
- paczka biszkoptów (12 szt)
- amaretto 150 ml
- rum 150 ml
- 6 łyżek cukru pudru
Dodatki:
- bita śmietana
- gorzka sypka czekolada
- lub kakao
|
Opis przygotowania: Wlewamy rum do kawy. Biszkopty łamiemy w salaterce i wlewamy do nich kawę z rumem.
Nasączone biszkopty ubijamy widelcem i dokładamy kolejne, aż zrobi się gęsta, przesiąknięta masa.
Do serka dodajemy żółtka oraz cukier puder. Dolewamy amaretto. Miksujemy na gładką masę.
Masę biszkoptową i mascarpone nakładamy na przemian warstwami w przezroczystym, szklanym kielichu lub salaterce.
Dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną lub sypką gorzką czekoladą.
zamiast gorzkiej czekolady deser posypać można kakao) |
|
Opis / Uwagi: Przepis pochodzi z mojej rodzinnej miejscowości z restauracji Villa Magnat - w Kielcach |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4570 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |