|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pyzy ziemniaczane |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 15 ziemniaków
|
Opis przygotowania: Przygotowanie:surowe ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć (płyn odstawić na 15 minut, powstałą w tym czasie warstwę krochmalu dodać do ziemniaków). Dodać ugotowane, tłuczone ziemniaki. Doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kule wielkości średniego jabłka, spłaszczyć, na środek nałożyć nadzienie i uformować pyzy. Wkładać je pojedynczo do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. ułożyć na półmisku. Polać stopionym masłem, sosem lub cebulą podsmażoną na boczku.
Nadzienie z wędzonej szynki:
Szynkę drobno pokroić, dodać posiekaną cebulę, wbić jajo. Doprawić pieprzem. Wymieszać.
Nadzienie z boczku:
Wędzony boczek pokroić w kostkę, posypać mielonym pieprzem, wymieszać.
Nadzienie z jabłek:
Duże jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać mielonym cynamonem i cukrem.
Pyzy z takim farszem powinny być mniejsze. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5735 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Ziemniaki Dodał/a ~Wojtek dnia 2012-01-30 08:55:55
Pyzy są świetna ale trzeba się domyśleć ile ziemniaków utrzeć a ile ugotować bo w przepisie tego nie napisano. I ten drobny mankament nie pozwala ocenić przepisu pozytywnie
|
|
|
|