przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pyzy ziemniaczane

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 15 ziemniaków

Opis przygotowania:
Przygotowanie:surowe ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć (płyn odstawić na 15 minut, powstałą w tym czasie warstwę krochmalu dodać do ziemniaków). Dodać ugotowane, tłuczone ziemniaki. Doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kule wielkości średniego jabłka, spłaszczyć, na środek nałożyć nadzienie i uformować pyzy. Wkładać je pojedynczo do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. ułożyć na półmisku. Polać stopionym masłem, sosem lub cebulą podsmażoną na boczku.
Nadzienie z wędzonej szynki:
Szynkę drobno pokroić, dodać posiekaną cebulę, wbić jajo. Doprawić pieprzem. Wymieszać.
Nadzienie z boczku:
Wędzony boczek pokroić w kostkę, posypać mielonym pieprzem, wymieszać.
Nadzienie z jabłek:
Duże jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać mielonym cynamonem i cukrem.
Pyzy z takim farszem powinny być mniejsze.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5735 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





Ziemniaki
Dodał/a ~Wojtek dnia 2012-01-30 08:55:55

Pyzy są świetna ale trzeba się domyśleć ile ziemniaków utrzeć a ile ugotować bo w przepisie tego nie napisano. I ten drobny mankament nie pozwala ocenić przepisu pozytywnie











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin