Opis przygotowania: Przygotowanie:surowe ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć (płyn odstawić na 15 minut, powstałą w tym czasie warstwę krochmalu dodać do ziemniaków). Dodać ugotowane, tłuczone ziemniaki. Doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kule wielkości średniego jabłka, spłaszczyć, na środek nałożyć nadzienie i uformować pyzy. Wkładać je pojedynczo do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. ułożyć na półmisku. Polać stopionym masłem, sosem lub cebulą podsmażoną na boczku.
Nadzienie z wędzonej szynki:
Szynkę drobno pokroić, dodać posiekaną cebulę, wbić jajo. Doprawić pieprzem. Wymieszać.
Nadzienie z boczku:
Wędzony boczek pokroić w kostkę, posypać mielonym pieprzem, wymieszać.
Nadzienie z jabłek:
Duże jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać mielonym cynamonem i cukrem.
Pyzy z takim farszem powinny być mniejsze. |