|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Oliwkowe ciasto z migdałami na ostro |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 szczypty soli
- 1 papryczka chili
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 200 g tartego sera Gruyere
- 50 g posiekanych migdałów
- 300 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 opak proszku do pieczenia
- 150 ml oliwy z oliwek
- 200 ml słodkiego białego wina
Poza tym:
- łuszcz do posmarowania form
- forma prostokątna o dł. 25 cm
|
Opis przygotowania: Szafran rozpuszczamy w łyżce wody.
Chili myjemy, oczyszczamy, usuwamy nasiona i białą skórkę, kroimy w nieduże kawałki.
Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
Mieszamy masło, jajka i proszek do pieczenia.
Dodajemy rozpuszczony szafran, chili, migdały, oliwę z oliwek, wino, sól, ser, oliwki i wymieszaj.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C ok. 45 min. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 3689 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|