przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Oliwkowe ciasto z migdałami na ostro

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 szczypty soli
- 1 papryczka chili
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 200 g tartego sera Gruyere
- 50 g posiekanych migdałów
- 300 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 opak proszku do pieczenia
- 150 ml oliwy z oliwek
- 200 ml słodkiego białego wina

Poza tym:
- łuszcz do posmarowania form
- forma prostokątna o dł. 25 cm

Opis przygotowania:
Szafran rozpuszczamy w łyżce wo­dy.
Chili myjemy, oczyszczamy, usuwamy nasiona i białą skórkę, kroimy w nieduże kawałki.
Oliwki kroimy wzdłuż na pół.
Mieszamy masło, jajka i pro­szek do pieczenia.
Dodajemy roz­puszczony szafran, chili, mig­dały, oliwę z oliwek, wino, sól, ser, oliwki i wymieszaj.
Ciasto wykładamy do natłuszczo­nej formy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C ok. 45 min.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 3740 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin