|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Keks serowo - śliwkowy |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyCzas: 120 min.
 Porcji: 25
 Głosów: 1Ocena: 5.00
- szafran  - szczypta
 - pół łyżeczki kardamonu
 - gałka muszkatołowa
 - starta z 2 cytryn skórka
 - 150 g margaryny
 - 100 g obranych orzechów włoskich
 - 150 g suszonych śliwek., 500 g twarogu
 - 500 g mąki (typ 550)
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - łyżka mleka nisko tłuszczowego (1,5%)
 - 100 g cukru pudru
 - 2 małe jajka
 
 
 |  | Opis przygotowania: Suszone śliwki pokroić w paseczki: Twaróg odsączyć w ściereczkę lnianą.
 Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski, zrobić w środku dziurkę i wlać mleko, cukier puder,jaja, przyprawy..
 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
 Dodać margarynę, twaróg i orzechy, szybko zarobić ciasto na gładką masę.
 A na koniec koniec wgnieść suszone śliwki.
 Gotowe ciasto wyłożyć do długiej; wąskiej formy (ok, 37 cm), uprzednio nasmarowanej tłuszczem i włożyć formę do piekarnika. Piec w 150 stopniach przez 80-90 minut.
 Keksa, jeszcze gorącego, wyjąć z piekarnika wystudzić. Krótko przed podaniem natrzeć wierzch margaryną i posypać cukrem pudrem.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Pycha! sprawdź!!
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5391 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |