|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Keks serowo - śliwkowy |
|
Poziom: łatwy Czas: 120 min. Porcji: 25 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - szafran - szczypta
- pół łyżeczki kardamonu
- gałka muszkatołowa
- starta z 2 cytryn skórka
- 150 g margaryny
- 100 g obranych orzechów włoskich
- 150 g suszonych śliwek., 500 g twarogu
- 500 g mąki (typ 550)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mleka nisko tłuszczowego (1,5%)
- 100 g cukru pudru
- 2 małe jajka
|
Opis przygotowania: Suszone śliwki pokroić w paseczki: Twaróg odsączyć w ściereczkę lnianą.
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski, zrobić w środku dziurkę i wlać mleko, cukier puder,jaja, przyprawy..
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodać margarynę, twaróg i orzechy, szybko zarobić ciasto na gładką masę.
A na koniec koniec wgnieść suszone śliwki.
Gotowe ciasto wyłożyć do długiej; wąskiej formy (ok, 37 cm), uprzednio nasmarowanej tłuszczem i włożyć formę do piekarnika. Piec w 150 stopniach przez 80-90 minut.
Keksa, jeszcze gorącego, wyjąć z piekarnika wystudzić. Krótko przed podaniem natrzeć wierzch margaryną i posypać cukrem pudrem. |
|
Opis / Uwagi: Pycha! sprawdź!! |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4756 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|