przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Keks serowo - śliwkowy

Poziom: łatwy
Czas: 120 min.
Porcji: 25
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- szafran - szczypta
- pół łyżeczki kardamonu
- gałka muszkatołowa
- starta z 2 cytryn skórka
- 150 g margaryny
- 100 g obranych orzechów włoskich
- 150 g suszonych śliwek., 500 g twarogu
- 500 g mąki (typ 550)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mleka nisko tłuszczowego (1,5%)
- 100 g cukru pudru
- 2 małe jajka

Opis przygotowania:
Suszone śliwki pokroić w paseczki: Twaróg odsączyć w ściereczkę lnianą.
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski, zrobić w środku dziurkę i wlać mleko, cukier puder,jaja, przyprawy..
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodać margarynę, twaróg i orzechy, szybko zarobić ciasto na gładką masę.
A na koniec koniec wgnieść suszone śliwki.
Gotowe ciasto wyłożyć do długiej; wąskiej formy (ok, 37 cm), uprzednio nasmarowanej tłuszczem i włożyć formę do piekarnika. Piec w 150 stopniach przez 80-90 minut.
Keksa, jeszcze gorącego, wyjąć z piekarnika wystudzić. Krótko przed podaniem natrzeć wierzch margaryną i posypać cukrem pudrem.
Opis / Uwagi:
Pycha! sprawdź!!
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4698 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin