| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Kurczak z kurkami i sosem maślanym |  
	 |  
		Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 4 porcje Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - mały (1,2 kg) kurczak bez szyjki i skrzydełek 
- 800g kurek lub grzybów mieszanych 
- 100 g masła 
- 4 łyżki oleju 
- sól 
- pieprz 
- pęczek koperku 
 
Sos maślany: 
- 2 łyżki mąki 
- 2 łyżki masła 
- sól 
- pieprz 
- 1 szklanka bulionu (może być jarzynowy) 
- 2 żółtka 
- szczypta cukru 
- sok z cytryny
 
  |  
	Opis przygotowania: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć pieprzem,solą, odstawić na 15 min. Koperek( jeśli ktoś nie lubi koperku może zamienić na inną zieleninę) opłukać, połowę związać w pęczek, drugą posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, oprószyć solą i pieprzem. Na pozostałym oleju zrumienić kurczaka, dodać grzyby, koperek w pęczku, obłożyć wiórkami masła. Rondel przykryć, dusić na bardzo małym ogniu przez 40 min. Koperek wyjąć. Przygotować sos: masło rozgrzać, wsypać mąkę, podsmażyć (nie rumienić). Przestudzić. Ubijając wlewać bulion. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (sos nie może być kwaśny). Żółtka i uduszone grzyby dodać do sosu. Podgrzać,bez gotowania, mieszając. Kurczaka posypać koperkiem, podawać z sosem. |  
	 |  
		 |  
	| Przepis został dodany przez:  termar |  	| Przepis czytano już 4832 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |