|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kurczak z kurkami i sosem maślanym |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 4 porcje Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - mały (1,2 kg) kurczak bez szyjki i skrzydełek
- 800g kurek lub grzybów mieszanych
- 100 g masła
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
Sos maślany:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1 szklanka bulionu (może być jarzynowy)
- 2 żółtka
- szczypta cukru
- sok z cytryny
|
Opis przygotowania: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć pieprzem,solą, odstawić na 15 min. Koperek( jeśli ktoś nie lubi koperku może zamienić na inną zieleninę) opłukać, połowę związać w pęczek, drugą posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, oprószyć solą i pieprzem. Na pozostałym oleju zrumienić kurczaka, dodać grzyby, koperek w pęczku, obłożyć wiórkami masła. Rondel przykryć, dusić na bardzo małym ogniu przez 40 min. Koperek wyjąć. Przygotować sos: masło rozgrzać, wsypać mąkę, podsmażyć (nie rumienić). Przestudzić. Ubijając wlewać bulion. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (sos nie może być kwaśny). Żółtka i uduszone grzyby dodać do sosu. Podgrzać,bez gotowania, mieszając. Kurczaka posypać koperkiem, podawać z sosem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4244 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|