Opis przygotowania: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć pieprzem,solą, odstawić na 15 min. Koperek( jeśli ktoś nie lubi koperku może zamienić na inną zieleninę) opłukać, połowę związać w pęczek, drugą posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, oprószyć solą i pieprzem. Na pozostałym oleju zrumienić kurczaka, dodać grzyby, koperek w pęczku, obłożyć wiórkami masła. Rondel przykryć, dusić na bardzo małym ogniu przez 40 min. Koperek wyjąć. Przygotować sos: masło rozgrzać, wsypać mąkę, podsmażyć (nie rumienić). Przestudzić. Ubijając wlewać bulion. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (sos nie może być kwaśny). Żółtka i uduszone grzyby dodać do sosu. Podgrzać,bez gotowania, mieszając. Kurczaka posypać koperkiem, podawać z sosem. |