|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Biszkopt z kremem kawowym |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyCzas: ponad 2 godz.
 Porcji: 8 porcji
 Głosów: 2Ocena: 5.00
- Upiec jasny biszkopt w tortownicy
 - 4 łyżeczki żelatyny
 - 3 żółtka
 - 2 szklanki mleka
 - 1 szklanka cukru
 - filiżanka mocnej kawy
 - mały kieliszek koniaku
 - 400 g bitej śmietany
 
 Polewa:
 - 1 łyżeczka żelatyny
 - filiżanka mocnej słodkiej gorącej kawy
 - 1/2 tabliczki czekolady
 
 
 |  | Opis przygotowania: Obie porcje żelatyny namoczyć namoczyć (osobno0 w zimnej wodzie.
 Mleko zagotować.
 Do żółtek wsypać cukier, utrzeć, wlać gorące mleko i kawę, wymieszać, przelać do rondla.
 Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Rondel zestawić z ognia, dodać większą porcję żelatyny, dobrze wymieszać, wlać koniak.
 Krem wystudzić, dodać bitą śmietanę, wymieszać, wstawić do lodówki.
 Gdy zacznie zastygać, wyłożyć go na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin.
 Do gorącej kawy dodać drugą porcje żelatyny. Gdy się całkiem rozpuści, polać biszkopt z kremem, wstawić do lodówki.
 Ozdobić wiórkami czekolady.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 7996 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 2) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 
 | odpowiedź dla Edith Dodał/a ~Termar dnia 2009-08-30 17:49:09
 
 Fotka została wysłana do serwisu, mam nadzieję, że wkrótce będzie przy przepisie. Pozdrawiam
 
 
 |  | biszkopt kawowy Dodał/a ~Edith dnia 2009-08-22 13:01:29
 
 Szkoda że nie ma zdjęcia :(
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |