przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Owocowe supełki

Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 12
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki margaryny
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag kandyzowanych owoców (ananasy, gruszka, papaja)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- smalec do smażenia
- sól
- cukier puder wymieszany z waniliowym - do posypania

Opis przygotowania:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, szczyptą soli i octem na gładką masę.
Stale ucierając, wbijać po jajku.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać.
Ciasto przykryć, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Kandyzowane owoce posiekać, dodać do ciasta.
Szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na placek grubości 3 mm. Ostrym nożem wycinać paski o wymiarach mniej więcej 20x2 cm. Każdy pasek ostrożnie zawiązać na supełek.
W szerokim rondlu rozgrzać smalec.
Partiami wkładać supełki, smażyć je z obu stron ok. 3 minuty.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z waniliowym.
Opis / Uwagi:
Takie "cudo" robię nieraz zamiast faworków.. na tłusty czwartek..
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 3815 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin