Owocowe supełki |
|
Poziom: łatwy Czas: 90 min. Porcji: 12 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki margaryny
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag kandyzowanych owoców (ananasy, gruszka, papaja)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- smalec do smażenia
- sól
- cukier puder wymieszany z waniliowym - do posypania
|
Opis przygotowania: Miękką margarynę utrzeć z cukrem, szczyptą soli i octem na gładką masę.
Stale ucierając, wbijać po jajku.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać.
Ciasto przykryć, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Kandyzowane owoce posiekać, dodać do ciasta.
Szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na placek grubości 3 mm. Ostrym nożem wycinać paski o wymiarach mniej więcej 20x2 cm. Każdy pasek ostrożnie zawiązać na supełek.
W szerokim rondlu rozgrzać smalec.
Partiami wkładać supełki, smażyć je z obu stron ok. 3 minuty.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z waniliowym. |
|
Opis / Uwagi: Takie "cudo" robię nieraz zamiast faworków.. na tłusty czwartek.. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 3868 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |