|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort ryżowy - mediterane |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 6 - 8 osób Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - ryż długoziarnisty 200
- cebula 2
- pepperoni konserwowe 8 - 10 szt
- kukurydza 420 ml
- oliwki czarne 100 g
- masło 10 dag
- mąka kukurydziana 150 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- mleko 250 ml
- jaja 2 szt
- olej 4 łyżki
- ser żółty gouda starty - 250 g
- sól
|
Opis przygotowania: Ryż gotować pod przykryciem w 1/2 1itra osolonej wody ok. 15 minut.
Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
Pepperoni, kukurydzę i oliwki osaczyć z zalewy. Paprykę i oliwki pokroić w krążki.
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodać mleko, jaja, olej i starannie wyrobić gładkie ciasto.
Ryż, cebulę, pepperoni, kukurydzę, oliwki, masło i starty ser delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oproszonej mąką tortownicy.
Na cieście rozłożyć ryż z warzywami i wyrównać powierzchnię.
Tort umieścić w połowie wysokości piekarnika i piec ok. 45 minut. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5713 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|