Duńskie ciasteczka owsiane |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 szkl. mąki
- 1 szkl płatków owsianych (błyskawicznych)
- 0,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka masła
- 1 szklanka fistaszków w kolorowej polewie
|
Opis przygotowania: Miękkie masło połączyć w misce z cukrem i cukrem waniliowym oraz sodą. Dodać płatki owsiane i fistaszki - wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę. Zagnieść na dość tłuste ale zwarte ciasto
Ulepić kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2 cm . Posiekać je na kawałki o długości 4 cm Każdy kawałek spłaszczyć w dłoniach tak, by powstał podłużny kawałek. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 15 minut.
Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętych pojemnikach. |
|
Opis / Uwagi: zamiast fistaszków dodałam pokrajany słonecznik |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 6836 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |