przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Duńskie ciasteczka owsiane

Poziom: łatwy
Czas: 15 min.
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl płatków owsianych (błyskawicznych)
- 0,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka masła
- 1 szklanka fistaszków w kolorowej polewie

Opis przygotowania:
Miękkie masło połączyć w misce z cukrem i cukrem waniliowym oraz sodą. Dodać płatki owsiane i fistaszki - wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę. Zagnieść na dość tłuste ale zwarte ciasto
Ulepić kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2 cm . Posiekać je na kawałki o długości 4 cm Każdy kawałek spłaszczyć w dłoniach tak, by powstał podłużny kawałek. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 15 minut.
Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Opis / Uwagi:
zamiast fistaszków dodałam pokrajany słonecznik
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 6434 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin