|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Wstążki domowej roboty |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: 60 min.
 Porcji: 4 porcje
 Głosów: 0Ocena: 0.00
Zielone wstążki:
 - pęczek bazylii
 - pęczek natki
 - łyżka oleju
 - 25 dag mąki
 - 2 jajka
 - sól
 - 2 łyżki wody
 
 Czerwone wstążki:
 - 25 dag mąki
 - 2 jajka
 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
 - łyżka oleju
 - 2 łyżki wody
 
 Sos cytrynowy:
 - łyżka masła
 - łyżka mąki
 - 0,5 l mleka
 - łyżeczka bulionu w proszku
 - sól
 - pieprz
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - 4 dag orzeszków piniowych
 - 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera
 
 
 |  | Opis przygotowania: Umyte zioła zmiksuj z olejem. Zagnieć z resztą składników na zielony makaron. Zawiń w folię i odstaw na godzinę. Tak samo postąp ze składnikami na czerwony makaron. Rozwałkuj oba rodzaje ciasta. Pokrój rondelkiem w paski grubości centymetra. Gdy przeschnie, gotuj około 10 minut. Rozgrzej masło w garnku, wsyp mąkę. Gdy mąka wchłonie masło, dodaj zimne mleko i bulion. Cały czas mieszaj, najlepiej trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i sokiem. Upraż piniole na suchej patelni. Makaron polej sosem, posyp piniami i płatkami parmezanu. Udekoruj listkami bazylii.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  joannap13 |  | Przepis czytano już 5447 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |