| Wstążki domowej roboty | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 60 min.
 Porcji: 4 porcje
 Głosów: 0Ocena: 0.00
Zielone wstążki:
 - pęczek bazylii
 - pęczek natki
 - łyżka oleju
 - 25 dag mąki
 - 2 jajka
 - sól
 - 2 łyżki wody
 
 Czerwone wstążki:
 - 25 dag mąki
 - 2 jajka
 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
 - łyżka oleju
 - 2 łyżki wody
 
 Sos cytrynowy:
 - łyżka masła
 - łyżka mąki
 - 0,5 l mleka
 - łyżeczka bulionu w proszku
 - sól
 - pieprz
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - 4 dag orzeszków piniowych
 - 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Umyte zioła zmiksuj z olejem. Zagnieć z resztą składników na zielony makaron. Zawiń w folię i odstaw na godzinę. Tak samo postąp ze składnikami na czerwony makaron. Rozwałkuj oba rodzaje ciasta. Pokrój rondelkiem w paski grubości centymetra. Gdy przeschnie, gotuj około 10 minut. Rozgrzej masło w garnku, wsyp mąkę. Gdy mąka wchłonie masło, dodaj zimne mleko i bulion. Cały czas mieszaj, najlepiej trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i sokiem. Upraż piniole na suchej patelni. Makaron polej sosem, posyp piniami i płatkami parmezanu. Udekoruj listkami bazylii.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  joannap13 | 
	| Przepis czytano już 5448 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |