Ciasto z jagodami |
|
Poziom: średni Czas: 15 min. Głosów: 7 Ocena: 3.57 Składniki: - 0,5 kg mąki
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- proszek do pieczenia,
- litr jagód ( ja dałam dwa słoiki powideł ze śliwek)
|
Opis przygotowania: Z mąki, margaryny, 1/4 szkl. cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Białka ubijamy razem z 3/4 szklanki cukru.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na spód formy i nakłuwamy widelcem. Na rozłożone ciasto wysypujemy jagody i zalewamy pianą. Posypujemy kruszonką z reszty ciasta na spód.
Piec 160 stopni ok 40 minut |
|
Opis / Uwagi: Na 10 minut przed końcem pieczenia wykładam na ciasto papier śniadaniowy, by z wierzchu się zbyt nie zbrązowiało. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 11713 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |