|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Pączki z wiśniami |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  90 min.Porcji:  30Głosów: 3Ocena: 5.00
- mąka 4 szk
 - żółtka 5 szt
 - śmietana kwaśna 1 szkl.
 - drożdże 5 dag
 - olej 2 łyżki
 - sól szczypta
 - Kasia 2 łyżki
 - cukier 10 dag
 - spirytus 50 ml
 - konfitura z wiśni 30 dag
 - cukier puder
 - lub lukier
 - tłuszcz do smażenia
 
 
 |  | Opis przygotowania: Do ogrzanej nieco śmietany wbić żółtka, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrabiać ręką.
 
 Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, olej, spirytus i nadal urabiać (ciasto musi być miękkie i nie powinno przyklejać się do ręki).
 
 Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
 
 Gdy ciasto podwoi swą objętość, formować małe krążki.
 W środku każdego z nich umieścić łyżeczkę konfitur i uformować pączki.
 Kule ciasta układać na ściereczce posypanej mąką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu.
 
 Wyrośnięte paczki smażyć pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu na drugą stronę - już bez przykrycia.
 Wyjmować na bibułkę, by ociekły z tłuszczu.
 
 Posypać cukrem lub polać lukrem, udekorować np smażoną skórką z pomarańczy, zmielonymi orzechami bądź migdałami...lub tym, co najbardziej lubimy...
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5552 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |