|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pączki z wiśniami |
|
Poziom: łatwy Czas: 90 min. Porcji: 30 Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - mąka 4 szk
- żółtka 5 szt
- śmietana kwaśna 1 szkl.
- drożdże 5 dag
- olej 2 łyżki
- sól szczypta
- Kasia 2 łyżki
- cukier 10 dag
- spirytus 50 ml
- konfitura z wiśni 30 dag
- cukier puder
- lub lukier
- tłuszcz do smażenia
|
Opis przygotowania: Do ogrzanej nieco śmietany wbić żółtka, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrabiać ręką.
Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, olej, spirytus i nadal urabiać (ciasto musi być miękkie i nie powinno przyklejać się do ręki).
Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, formować małe krążki.
W środku każdego z nich umieścić łyżeczkę konfitur i uformować pączki.
Kule ciasta układać na ściereczce posypanej mąką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte paczki smażyć pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu na drugą stronę - już bez przykrycia.
Wyjmować na bibułkę, by ociekły z tłuszczu.
Posypać cukrem lub polać lukrem, udekorować np smażoną skórką z pomarańczy, zmielonymi orzechami bądź migdałami...lub tym, co najbardziej lubimy... |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4843 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|