| Opis przygotowania: Do ogrzanej nieco śmietany wbić żółtka, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrabiać ręką.
 
 Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, olej, spirytus i nadal urabiać (ciasto musi być miękkie i nie powinno przyklejać się do ręki).
 
 Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
 
 Gdy ciasto podwoi swą objętość, formować małe krążki.
 W środku każdego z nich umieścić łyżeczkę konfitur i uformować pączki.
 Kule ciasta układać na ściereczce posypanej mąką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu.
 
 Wyrośnięte paczki smażyć pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu na drugą stronę - już bez przykrycia.
 Wyjmować na bibułkę, by ociekły z tłuszczu.
 
 Posypać cukrem lub polać lukrem, udekorować np smażoną skórką z pomarańczy, zmielonymi orzechami bądź migdałami...lub tym, co najbardziej lubimy...
 |