| Pączki z ciasta ptysiowego | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  90 min.Porcji:  32Głosów: 1Ocena: 5.00
- masło 50 g
 - sól 1/4 łyżeczki
 - mąka krupczatka 150 g
 - jajka 6 szt
 - rodzynki 150 g
 - olej 1 L
 - cukier puder do posypania
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Zagotowujemy 1/4 l wody z masłem i sola.
 Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niej przesianą mąkę.
 
 Mieszamy cały czas drewnianą łyżka, aby nie powstawały grudki.
 
 Masę ponownie podgrzewamy, mieszamy od czasu do czasu
 aż ciasto stanie się lśniące i będzie odstawać od ścianek naczynia i od łyżki.
 
 Gorącą masę wykładamy do miski, wbijamy pojedynczo jaja i dodajemy rodzynki.
 Wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne.
 Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
 
 Po tym czasie ciasto kładziemy za pomocą łyżki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
 Po wyjęciu układamy na papierze.
 
 Ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Aby pączki przy smażeniu nie wchłaniały za dużo tłuszczu, dodaję do ciasto 1 - 2 łyżki spirytusu. Można spirytus zastąpić octem.
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Smażone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 6291 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |