przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pączki z ciasta ptysiowego


Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 32
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- masło 50 g
- sól 1/4 łyżeczki
- mąka krupczatka 150 g
- jajka 6 szt
- rodzynki 150 g
- olej 1 L
- cukier puder do posypania

Opis przygotowania:
Zagotowujemy 1/4 l wody z masłem i sola.
Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niej przesianą mąkę.

Mieszamy cały czas drewnianą łyżka, aby nie powstawały grudki.

Masę ponownie podgrzewamy, mieszamy od czasu do czasu
aż ciasto stanie się lśniące i będzie odstawać od ścianek naczynia i od łyżki.

Gorącą masę wykładamy do miski, wbijamy pojedynczo jaja i dodajemy rodzynki.
Wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne.
Odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto kładziemy za pomocą łyżki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
Po wyjęciu układamy na papierze.

Ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Opis / Uwagi:
Aby pączki przy smażeniu nie wchłaniały za dużo tłuszczu, dodaję do ciasto 1 - 2 łyżki spirytusu. Można spirytus zastąpić octem.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5614 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin