Pączki z ciasta ptysiowego |
|
Poziom: łatwy Czas: 90 min. Porcji: 32 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - masło 50 g
- sól 1/4 łyżeczki
- mąka krupczatka 150 g
- jajka 6 szt
- rodzynki 150 g
- olej 1 L
- cukier puder do posypania
|
Opis przygotowania: Zagotowujemy 1/4 l wody z masłem i sola.
Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niej przesianą mąkę.
Mieszamy cały czas drewnianą łyżka, aby nie powstawały grudki.
Masę ponownie podgrzewamy, mieszamy od czasu do czasu
aż ciasto stanie się lśniące i będzie odstawać od ścianek naczynia i od łyżki.
Gorącą masę wykładamy do miski, wbijamy pojedynczo jaja i dodajemy rodzynki.
Wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne.
Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto kładziemy za pomocą łyżki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
Po wyjęciu układamy na papierze.
Ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem. |
|
Opis / Uwagi: Aby pączki przy smażeniu nie wchłaniały za dużo tłuszczu, dodaję do ciasto 1 - 2 łyżki spirytusu. Można spirytus zastąpić octem. |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5608 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |