|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pijak |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.50 Składniki: - biszkopt z 3 jaj
składniki na ciasto makowo-kokosowe:
- 6 białek
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. kokosu
- 1/2 szkl. maku
składniki na masę budyniową:
- 1/2 l mleka
- budyń waniliowy
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- kostka margaryny Kasia
biszkopty okrągłe, poncz wg uznania do namaczania biszkoptów, dżem jagodowy
|
Opis przygotowania: 1. Upiec biszkopt z 3 jaj
2. sposób przyrządzenia ciasta makowo-kokosowego:
Białka ubić na sztywno, kolejno wsypać cukier, mak i kokos delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki. Piec w temp 180 st C ok 25min.
3. sposób przyrządzenia masy budyniowej:
Do połowy mleka wsypać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz żółtka. Wymieszać. Resztę mleka zagotować, do gotującego wlać mleko z mąką i żółtkami. Zagotować i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce wystudzonej masy.
Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu, położyć na nie ciasto makowo-kokosowe i masę budyniową. Na masie ułożyć biszkopty maczane w ponczu (jaki wg uznania) Polać polewą czekoladową. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 | Przepis czytano już 10070 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 3) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
pijak Dodał/a milovia dnia 2009-03-16 11:39:47
smakował wybornie, oooh Trochę bardziej na przyszłość muszę popracować na tą bezą makowo-kokosową, bo mi nie wyrosła tak dobrze jak tobie.
Dzięki:)
| pijak :) Dodał/a anka1988 dnia 2009-03-12 08:47:56
dzięki:* mam nadzieję że mężowi będzie smakowało :) moja rodzinka była zachwycona :):) a ciasto nie jest trudne do wykonania:)
| ode mnie 5 Dodał/a milovia dnia 2009-03-12 08:10:52
Ania, kolejna piątka - wypróbuję w weekend, mężuś ma urodziny :)
|
|
|
|