przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pijak


Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.50
Składniki:
- biszkopt z 3 jaj

składniki na ciasto makowo-kokosowe:
- 6 białek
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. kokosu
- 1/2 szkl. maku

składniki na masę budyniową:
- 1/2 l mleka
- budyń waniliowy
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- kostka margaryny Kasia

biszkopty okrągłe, poncz wg uznania do namaczania biszkoptów, dżem jagodowy

Opis przygotowania:
1. Upiec biszkopt z 3 jaj
2. sposób przyrządzenia ciasta makowo-kokosowego:
Białka ubić na sztywno, kolejno wsypać cukier, mak i kokos delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki. Piec w temp 180 st C ok 25min.
3. sposób przyrządzenia masy budyniowej:
Do połowy mleka wsypać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz żółtka. Wymieszać. Resztę mleka zagotować, do gotującego wlać mleko z mąką i żółtkami. Zagotować i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce wystudzonej masy.
Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu, położyć na nie ciasto makowo-kokosowe i masę budyniową. Na masie ułożyć biszkopty maczane w ponczu (jaki wg uznania) Polać polewą czekoladową.
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 10043 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)



Dodał/a milovia






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


pijak
Dodał/a milovia dnia 2009-03-16 11:39:47

smakował wybornie, oooh Trochę bardziej na przyszłość muszę popracować na tą bezą makowo-kokosową, bo mi nie wyrosła tak dobrze jak tobie. Dzięki:)

pijak :)
Dodał/a anka1988 dnia 2009-03-12 08:47:56

dzięki:* mam nadzieję że mężowi będzie smakowało :) moja rodzinka była zachwycona :):) a ciasto nie jest trudne do wykonania:)

ode mnie 5
Dodał/a milovia dnia 2009-03-12 08:10:52

Ania, kolejna piątka - wypróbuję w weekend, mężuś ma urodziny :)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin