Pieczeń rzymska |
|
Poziom: średni Porcji: 6-8 Głosów: 4 Ocena: 4.25 Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa - w równych porcjach cielęciny, wołowiny i wieprzowiny
- 10 jajek
- 1 szklanka bulionu może być z kostki - cielęcego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 3 łyżki jarzynki
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka pieprzu
- do przygotowania folia
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
|
Opis przygotowania: Do miski wkładam mięso mielone, wbijam 2 jajka, dodaję suszoną cebulę i resztę przypraw, czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wyrabiam, dolewając porcjami bulion i odkładam do lodówki na 30 minut.
8 jajek gotuję na twardo i obkrawam im piętki aby było widać żółtko.
Mięso wykładam na deskę wyłożoną wysmarowaną folią. Formuję prostokątny placek i układam na nim jajka żółtko do żółtka a następnie podnosząc folię z jednej strony formuję z mięsa wałek.
Mięso zsuwam z folii wprost do formy i piekę około 40 minut w piecyku nagrzanym do temp. 200 stopni C. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 8676 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |