| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Baba drożdżowa z rodzynkami |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.33  Składniki: - 1 kg mąki 
- 30 dag cukru 
- 0,5 I stopionego masła 
- 15 żółtek 
- 0,5 l mleka 
- 8 dag drożdży 
- pół kieliszka rumu 
- 5 dag migdałów 
- 15 dag rodzynków 
- skórka pomarańczowa 
- pół laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego 
- sól
 
  |  
	Opis przygotowania: 3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka. Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko. Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Gdy wyrośnie - piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku. |  
	 |  
		 |  
	| Przepis został dodany przez:  pinia |  	| Przepis czytano już 6159 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 3) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
. Dodał/a pinia dnia 2009-07-27 22:28:32
  Bardzo dziękuję.
 
  |  . Dodał/a ~Ewa dnia 2009-07-20 12:08:38
  Może jeszcze nikt, go nie robił. Cierpliwości.
 
  |  . Dodał/a pinia dnia 2009-07-04 16:37:02
  Dlaczego nikt nie wystawia komentarzy??
 
  |  
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |