Baba drożdżowa z rodzynkami | 
	 | 
		Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.33  Składniki: - 1 kg mąki 
- 30 dag cukru 
- 0,5 I stopionego masła 
- 15 żółtek 
- 0,5 l mleka 
- 8 dag drożdży 
- pół kieliszka rumu 
- 5 dag migdałów 
- 15 dag rodzynków 
- skórka pomarańczowa 
- pół laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego 
- sól
 
  | 
	Opis przygotowania: 3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka. Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko. Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Gdy wyrośnie - piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku. | 
	 | 
		 | 
	| Przepis został dodany przez:  pinia | 
	| Przepis czytano już 6160 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 3) |