Baba drożdżowa z rodzynkami |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.33 Składniki: - 1 kg mąki
- 30 dag cukru
- 0,5 I stopionego masła
- 15 żółtek
- 0,5 l mleka
- 8 dag drożdży
- pół kieliszka rumu
- 5 dag migdałów
- 15 dag rodzynków
- skórka pomarańczowa
- pół laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego
- sól
|
Opis przygotowania: 3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka. Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko. Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Gdy wyrośnie - piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku. |
|
|
Przepis został dodany przez: pinia |
Przepis czytano już 5424 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 3) |