Chlebuś na zakwasie |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: Zakwas:
- mąka żytnia razowa typ 2000 + letnia woda (do konsystencji śmietany)
Zaczyn na chleb:
- ok 100ml letniej wody
- ok 100ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oliwy
- pieprz
- siemię lniane, słonecznik, sezam (po garści)
|
Opis przygotowania: Zakwas:
potrzeba do niego cierpliwości ;)
Pierwszego dnia mieszam mąkę i wodę do konsystencji śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce nakrywając ręcznikiem. Drugiego dnia dosypuję mąkę i dolewam znów letniej wody, przykrywam ręcznikiem. Powtarzam ten sam scenariusz trzeciego dnia.
Czwartego dnia jest gotowy do pieczenia. Do pieczenia wykorzystuję pół szklanki zakwasu.
Składniki chleba i zakwas wyrabiam na jednolitą masę. Ciasto przykrywam wilgotnym ręcznikiem i odstawiam na ok 2 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto do keksówki - powinno ja wypełnić w 2/3. Ponownie nakrywam wilgotnym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1-2 godz. by mogło wyrosnąć.
Nagrzewam piekarnik, w którym na dnie stawiam garnek z wodą. Gdy temp. jest ok 200 stopni, wkładam chleb i wyciągam garnek. Zapiekam 20 minut. Po tym czasie zmniejszam temp w piekarniku do 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
Po upieczeniu smaruję wierzch wodą - wtedy chlebek będzie szklisty. |
|
Opis / Uwagi: Istny trening cierpliwości :))
Piekę z podwójnej porcji. |
|
Region: Kuchnia polska |
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 7165 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |