| Chlebuś na zakwasie | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 2Ocena: 4.50
Zakwas:
 - mąka żytnia razowa typ 2000 + letnia woda (do konsystencji śmietany)
 
 Zaczyn na chleb:
 - ok 100ml letniej wody
 - ok 100ml jogurtu naturalnego
 - 1 szklanka mąki razowej
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki cukru
 - 1/2 łyżeczki oliwy
 - pieprz
 - siemię lniane, słonecznik, sezam (po garści)
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Zakwas:
 potrzeba do niego cierpliwości ;)
 Pierwszego dnia mieszam mąkę i wodę do konsystencji śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce nakrywając ręcznikiem. Drugiego dnia dosypuję mąkę i dolewam znów letniej wody, przykrywam ręcznikiem. Powtarzam ten sam scenariusz trzeciego dnia.
 Czwartego dnia jest gotowy do pieczenia. Do pieczenia wykorzystuję pół szklanki zakwasu.
 
 Składniki chleba i zakwas wyrabiam na jednolitą masę. Ciasto przykrywam wilgotnym ręcznikiem i odstawiam na ok 2 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto do keksówki - powinno ja wypełnić w 2/3. Ponownie nakrywam wilgotnym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1-2 godz. by mogło wyrosnąć.
 Nagrzewam piekarnik, w którym na dnie stawiam garnek z wodą. Gdy temp. jest ok 200 stopni, wkładam chleb i wyciągam garnek. Zapiekam 20 minut. Po tym czasie zmniejszam temp w piekarniku do 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
 Po upieczeniu smaruję wierzch wodą - wtedy chlebek będzie szklisty.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Istny trening cierpliwości :))
Piekę z podwójnej porcji.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  milovia | 
	| Przepis czytano już 8027 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |