przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pączki ziemniaczane


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- olejek - według gustu
- 12,5 dag margaryny
- 1 szklankę kwaśnej śmietany

Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować gorące skręcić przez maszynkę i wkruszyć drożdże, dodać resztę składników. Wszystko dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować pączki i jeszcze chwile niech wyrastają. Rozgrzać olej wlać kieliszek octu i smażyć pączki, po wyjęciu kłaść na ręcznik papierowy. Napełnić szpryce powidłami lub marmoladą a następnie pączki. Zrobić lukier lub posypać cukrem pudrem, ale dopiero przed podaniem - nie opudrowane dłużej są świeże.
Opis / Uwagi:
Jeżeli po wlaniu octu pryska to proponuję wlać kieliszek spirytusu do ciasta.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 3975 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin