Pączki ziemniaczane |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg mąki
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- olejek - według gustu
- 12,5 dag margaryny
- 1 szklankę kwaśnej śmietany
|
Opis przygotowania: Ziemniaki ugotować gorące skręcić przez maszynkę i wkruszyć drożdże, dodać resztę składników. Wszystko dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować pączki i jeszcze chwile niech wyrastają. Rozgrzać olej wlać kieliszek octu i smażyć pączki, po wyjęciu kłaść na ręcznik papierowy. Napełnić szpryce powidłami lub marmoladą a następnie pączki. Zrobić lukier lub posypać cukrem pudrem, ale dopiero przed podaniem - nie opudrowane dłużej są świeże. |
|
Opis / Uwagi: Jeżeli po wlaniu octu pryska to proponuję wlać kieliszek spirytusu do ciasta. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 3972 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |